2011. szeptember 16., péntek

A levendula bűvkörében

Az nyár utolsó legmelegebb napjait Tihanyban töltöttem a párommal. Igazából már többször jártam ebben a városban, és tudtam, hogy világhíres a levendula termesztéséről, de valamiért most volt igazán hatással rám ez a gyönyörű virág. Kirándulásaink alatt felfedeztem egy kézműves boltot, egy látogató központot, és megannyi terméket, amikben a közös pont természetesen a jellegzetes illatú levendula volt. Ezeket az élményeket szeretném most megosztani veletek, hogy egy kicsit titeket is magával ragadjon ez a hangulat.

 Levendula Udvarház Levendula Udvarház

Levendula Udvarház
Az egyik esti sétánkon, a Tihanyi Apátságot magunk mögött hagyva, észrevettem egy nagyon hangulatos kézműves boltot, ami addigra már zárva volt, de annyira magával ragadott, hogy megfogadtam, másnap visszamegyek és amit csak lehet lefotózok. A városban már közel 100 éve foglalkoznak azzal, hogy milyen módon lehet felhasználni a levendulát, ez az üzlet pedig arra hivatott, hogy bemutassa a lehető legtöbb variációt. “A levendula az egyik legsokrétűbben alkalmazható gyógynövény, de ez a virág egyfajta életérzést is közvetít, amelyben jelen van a vidéki élet egyszerűsége, nyugalma, meghitt bája”-mondta Hollán Éva, aki társával, Nyárádi Zsolttal közösen álmodta meg és hozta létre ezt a kis ékszerdobozt.

Levendula Udvarház Levendula Udvarház
Levendula Udvarház

Sokfajta kézműves terméket lehet itt megvásárolni, amiket mind magyar alkotók készítenek, és akiket hosszas keresgélés után találtak meg a tulajok, hiszen a legszebb és legjobb minőségben szeretnék portékáikat árulni.  Éva azt is elmondta, hogy ők maguk is szívesen alkotnak különböző ajándéktárgyakat, sőt a jövőben egy kisebb manufaktúrát szeretne majd kialakítani, munkát adva ezzel több helyi embernek is. Nagyon tetszett a bolt visszafogott, elegáns stílusa, legszívesebben mindenből hazahoztam volna egyet, de a legnagyobb kedvencem ez a kerámia virágtartó volt.

Levendula Udvarház Levendula Udvarház

Levendula lekvár
Biztosan ti is találkoztatok már levendulás szappannal, illóolajjal, krémmel, vagy mézzel, de a lekvár számomra újdonság volt. A szállásunkon meg lehetett vásárolni Kaldeneker György, ismert budapesti szakács lekvárkülönlegességeit. A televíziókban is sűrűn szereplő gourmand merészen kombinálja az ízvilágokat: marcipános-egresdzsem, bazsalikomos-körtedzsem, paprikalekvár, mentás almazselé, borzselé és hasonló finomságok várták, hogy megkóstoljuk őket. Mi természetesen a levendula lekvárból falatoztunk leginkább, de a körtés-bodzás összeállítás is mennyei volt.

Kaldeneker György lekvárkülönlegességei

És hogy mihez lehet használni a levendula zselét? A mester ezt ajánlja nektek: “Fagylaltra kanalazhatjátok, lágyabb és krémesebb sajtok mellé, báránysült és pástétomok kiegészítője lehet még. Próbáljátok ki grillezett libamájhoz, egy korty tokajival”.

Levendula Ház Látogatóközpont
A tihanyi Belső-tó mellett építették meg nemrég a Levendula Ház Látogatóközpontot, ami minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést.

Levendula Ház Levendula Ház
 Tihanyi Belső-tó Levendula Ház

Ebben a szórakoztató, tudományos turisztikai központban látványos interaktív kiállítások, kézműves-és természetismereti foglalkozások, vetítőterem, teázó és ajándékbolt várja a látogatókat. Nem csak a belső, a külső terek is említésre méltóak. A kertben a halászathoz és a levendula felhasználásához szükséges eszközöket mutatnak be. A tervezők a gyerekekre is gondoltak, vesszőből font labirintus csalogatja játékra őket, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkra jellemző képeket  lehet megnézni. A kedvencem a nádasba vezető, félköríves fahíd volt, melynek korlátján nagyméretű képeken mutatják az ott élő madárfajokat.

Levendula Udvarház

Engem mindig lenyűgöz a Tihanyi-félsziget csodás egyszerűsége és tisztasága. Ez a pár nap kitűnő alkalom volt arra, hogy teljesen kikapcsoljak és csak a természet szépségének éljek. Ugye, hogy nem lehet ellenállni a levendula varázsának?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...