2013. január 7., hétfő

Macivarrás, terápiás céllal!

Az egyik ismerősöm ajánlott a figyelmembe egy cikket nemrég. Amikor elolvastam, azonnal tudtam, hogy erről a helyről írnom kell...ez ugyanis egy Brummogda, ahol terápiás céllal lehet macikat varrni...nem mindennapi ugye?:)

 

 Ez a hely, sajnos vagy nem, de Pécset van, így most nem tudtam személyesen interjút készíteni az ötletgazdával, Horváth Annamária művészetterapeutával. Ettől függetlenül remélem szívesen olvassátok majd az alábbi sorokat, amiket Korb Zoltántól kölcsönöztem.

" Rengeteg mackó fogadja a betérőt a pécsi Brummogda kis szobájában, ám a színes, szívderítő díszlet mögött komoly terápia folyik. Itt dolgozik Horváth Annamária művészetterapeuta, aki segíteni próbál a hozzá forduló gyermekeken és felnőtteken.  Szorongással, tanulási zavarokkal küzdő kicsik, gondterhelt, stresszes felnőttek a kliensek.


- Pontosan mi történik idebenn?

- Ide bárki bejöhet, és a macikkal vigasztalódhat. Művészetterápia folyik elsősorban gyermekeknek, illetve olyan felnőttek számára, akik ezt a módot választják problémáik feltárására. Macikkal vagy nélkülük, de az a tapasztalatom, hogy társaságukban könnyebben, szinte kérdések nélkül megnyílnak az emberek.

- Hogyan történik egy foglalkozás?

- Nem hirdetem a szolgáltatásomat, így legtöbben ismerős vagy szakember kolléga ajánlása révén keresnek meg lelki problémákkal, elakadással. Hasonló a helyzet, mint a többi segítő helyen, ketten vagyunk a klienssel, ám itt sajátos a környezet, a hangulat, más a sebesség. Sokfélék vagyunk emberek, így ezek az együttlétek sem egyformán zajlanak. A macivarrás nem „kötelező”, jobbára a vendég kérdez rá, már az első foglalkozás közben. A mackók remek segítőtársak, „velük” könnyebben találunk a bajokra megoldást. Akár belevarrhatjuk a macinkba a bajainkat, vágyainkat is.

- Mi lesz a megvarrt játékokkal?

- Mindenki hazaviszi a sajátját, s nagy becsben tartja, hiszen segítségével sikerült megfogalmazni, leküzdeni élete kisebb-nagyobb gondját…


- Vannak érdekes példák?

- Egy hölgy közel kétórás együtt-varrás után mondta el: egy éve fulladt a Balatonba kisfia, akinek Maci volt a beceneve. Emlékére varrta a mackót. Ez az eset is jelzi, hogy nagy szerepe lehet egy sajátos atmoszférának, nyugalomnak abban, hogy megnyíljanak a szívek. Egy óvodás kisfiú a sötétségtől való félelme leküzdéséhez hívta segítségül az általa varrott macit, azóta nyugodtak az éjszakái. Egy kamasz fiú kilenc év választott némaság után megszólalt a Brummogdában.


- Kik térnek be rendszeresen?

- Erre sétáló családok, turisták, gyerekek, felnőtt nők, férfiak. A legkülönbözőbb társadalmi rétegből, különféle korúak. Talán meglepő, huszonéves fiúk sokan megfordulnak a Brummogdában. Gondjai, lelki sebei bárkinek lehetnek, és eljuthatunk arra az elhatározásra, hogy segítséget kérünk és várunk, akár egy magunk varrta mackótól is.



- Lelki terápia mackóvarrással, nem mindennapi tevékenység.
Ön ebből él? 

- Igen, bár elég szerényen. Az ember nem számolgat, teszi a dolgát szenvedélyesen. A hely szerencsére megmaradt az évek során, ráadásul, mint fatalista ember, hiszek abban, hogy valami mindig továbblendít az időnként felbukkanó nehézségeken." 

Forrás: www.pecsma.hu

Ha Pécs felé jártok, mindenképp ugorjatok be a Brummogdába, hogy varrjatok egy bocsot, magatoknak vagy valakinek, akinek örömet szeretnétek szerezni. Minden segítséget megkaptok majd ahhoz, hogy megszülethessen a saját Mackótok...akár egy Panda is:)



4 megjegyzés:

  1. ez nagyon szép, szívhez szóló poszt volt, örülök, hogy elolvashattam. olyan jó hogy ilyen értékes dolgokkal találkozhatunk a blogodon :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszett:)))

      Törlés
  2. Névtelen7/1/13 22:13

    Volt szerencsém kipróbálni a mackóvarrást nála, mindenkinek csak ajánlani tudom! :)

    VálaszTörlés
  3. De jó!!!! Szeretném én is majd kipróbálni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...