2012. augusztus 30., csütörtök

Designerek az Autistákért!

Nagyon jó cikket találtam a Stilblog oldalán, amit muszáj megosztanom Veletek, mert egy nem mindennapi összefogásról van benne szó. 



" A Miskolci Autista Alapítvány foglalkoztatási programjában sérült fiatalok sajátítják el és alkalmazzák a kézműves technikákat. Az idei évben először, designerek segítségével született új tárgykollekció. Ezek a használati tárgyak a kézműves hagyományok mentén készülnek el, azonban formakarakterük a fiatal designerek rálátásának köszönhetően napjaink tárgykultúráját tükrözik.



A mai technicizált világban reneszánszát éli a kraft, a kortárs designban egyre nagyobb hangsúlyt kap a kézi munka, a természetes anyagok, a hosszú élettartamra tervezett tárgyak. Ehhez az irányhoz igazodva jött létre a Miskolci Autista Alapítvány projektje, mely sérült emberek foglalkoztatásával hozza létre a designerek által megálmodott termékeket.

Fotó: Turós Balázs

Fotó: Turós Balázs

A foglalkoztatás fontos a sérült emberek számára, hiszen fejleszti a manuális és a mentális képességeiket, valamint lehetőséget teremt számukra betekinteni a munka világába. A kiscsoportos kézműves foglalkoztatás jellemző problematikája, hogy a legritkább esetben működtethető nyereségesen, az elkészült termékek nem tudnak versenyképessé válni a hagyományos mesterek termékeivel.



Az eladhatóság problémájára született a fiatal formatervezők és a Miskolci Autista Alapítvány együttműködésének ötlete, melynek célja a gondozottak életszínvonalának növelése, az alapítvány anyagi helyzetének javítása volt. A közös munka mind a tárgyak, mind a munkakörülmények tekintetében számos részlet újragondolását tette szükségessé. Az alapítvány kézműves műhelyében természetes anyagból készült, fenntartható tárgyak születtek, melyek tradicionális technológiával készülnek ugyan, de kortárs formaviláguk maximálisan illeszkedik a 21.század tárgyvilágához.




A termékek megvásárlásával, valamint a weboldalon felajánlott egyéni adományokkal támogathatjátok az alapítvány munkáját és az autista fiatalokat". 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...